blog

 • Facebook co-creation cocreation

Facebook til co-creation

Forfatter: 
jarle
Category: 
ILab Notes
Sociale medier til co-creation

Sociale medier såsom Facebook giver dig den indsigt, som du behøver!

Ifølge Gallup er næsten 70% af danskerne på Facebook, og vi tilgår platformen fra både smartphone, iPad og computer. Da Facebook i den grad er blevet et medie for masserne kan det bruges i kommunikation med dine kunder før, under og efter deres besøg eller køb at et produkt. Facebook er således et unikt medie til at skabe relationer  og vedholde relationer, og ikke kun til promovering eller kundeservice.

Facebooks gennembrud har ændret internettet til et håndgribeligt rum, hvor forbrugere og virksomheder kan samarbejde om at finde bæredygtige løsninger. Facebook er derfor det mest åbenlyse valg for virksomheder der ønsker at engagere og skabe en dialog med forbrugerne. Så kort sagt, lær fra dine kunders erfaringer. Dette kan gøres nemt og simpelt online. For det andet kan du involvere dine medarbejdere i processen og bruge deres faglighed og erfaring. Det vil øge viden deling på tværs i organisationen. Dog er det vigtigt at oparbejde et højt niveau af digitale kompetencer, og en kultur i virksomheden, så kommunikationen er ikke medfører en shitstorm.

Lad forbrugeren tage del i at skabe oplevelsen af produktet

I dag er forbrugerens interaktion en essentiel del af virksomhedens innovative idéudvikling. Det er vigtigt at holde fokus på at inkorporere forbrugeren i en dialog for at øge interessen i og tiltrækningen til virksomheden. Ikke mindst vil det betyde en værdiskabelse for begge parter. Social stimuli har også en del i produktoplevelsen. Så skab en social sammenhæng ved at opfordre dine kunder til at dele deres oplevelser på din Facebookside. Det er vigtigt at du giver dine kunder en platform hvor de kan dele og skabe oplevelser i dialog med dig og andre. Det vil bringe værdi for alle involverede og de som ser med. Ydermere ved at give dine kunder mulighed for at indgå i en dialog får du skabt en vigtig kanal til online-word-of-mouth, hvilket bliver en større og større del i kundernes beslutningstagning. Anmeldelser fra venner, familie og bekendte efterspørges i stor stil online, og de påvirker i stigende grad vores beslutninger da deres anbefalinger tillægges en større troværdighed end information fra mere oficielle kilder.

En åben innovations process ved at inkorporere idéer og inputs fra crowdsourcing

Facebook er langt mere end en kortsigtet markedsførings- og konkurrencekanal. Der findes mange mulige måder at bruge Facebook fordelagtigt til at involvere forbrugere i at cocreation og udvikling af nye og kreative løsninger til virksomheden.

 • Det kan blandt andet komme til udtryk ved, at du involverer dine følgere i ny produktudvikling ved at lytte til deres forslag. Det kan øge kvaliteten af nye tiltag og værdien for forbrugerne
 • Derudover kan det være meget brugbart at stille spørgsmål for at få viden og inspiration fra målgruppen
 • Du kan også teste nye produktidéer før implementering for at sikre efterspørgsel, konkurrencemæssige fordele og få et indblik i forbrugerens præferencer
 • Ultimativt kan du spørge om feedback til at forbedre services eller løse problemer i virksomheden

Jakobs Café og Bar har brugt Facebook til at teste nye produktidéer før implementering ved at stille et konkret spørgsmål om labeldesignet til deres nye øl. Gennem afstemningen får de en indsigt i deres kunders præferencer for det specifikke produkt og får kommunikeret lanceringen af deres produkt.

Et andet eksempel er Endomondo, der benytter sig af feedback på Facebook til at forbedre deres produkt.

Andre eksempler kunne være at efterspørge feedback på alt fra skiltning, menuer, temaer og lignende, ideer til nye arrangementer eller fysiske produkter, eller hvad der er hot eller not? Vær iøvrigt ikke bange for negativ respons, det er sådan du lærer og dermed skaber en bedre oplevelse eller produkt for dine kunder.

Den mest centrale ide til at styrke dit båndet med dine kunder er at involvere dem så de bliver en aktiv del i selve oplevelsen og skabelsen af produktet. Dette vil have en direkte effekt på tilfredsheden, troværdigheden og give loyalitetet over for din virksomhed.

Co-creation og sociale medier - tips og tricks

 • Du skal passe på med at stille spørgsmål kun for at engagere dine følger, for de lugter lunten – Hav derfor en klar interesse i udfaldet
 • Tag modtagerens synspunkt før du poster - Er alt information inkluderet?
 • Offentliggør resultaterne klart og tydeligt så der ikke er tvivlsspørgsmål om konkurrencer eller afstemninger
 • Svar på udvalgte posts og husk det lille ord tak- Interager så dine følgere kan se at du følger med
 • Husk at sige tak til dine følgere for deres bidrag - De har brugt deres tid på at skrive til dig og forventer at få noget retur
 • Interager specielt ved konkret ris/ros og anderkend begge udfald
 • Facebook Insights kan med fordel bruges til at anlyserer sig frem til hvilke strategier, der virker

 

Facebook kan desuden give mere korrekt og dybere viden end almindelige undersøgelser. Ifølge en assistant professor ved Stanford er Facebook fremtidens undersøgelsesværktøj for sociologer, psykologer og andre der er interesseret i at forske i mennesker. 

*Indlægget er skrevet i samarbejde med Charlotte Dalsgaard, Cand.Mag.Turisme

 

Facebook som værktøj til at skabe oplevelser sammen med gæster og kunder.