blog

  • cirkulær økonomi jul innovation la anette priess gade

Julegaver - i et cirkulært perspektiv

Forfatter: 
Anette Priess
Category: 
ILab Notes
7 julegaveønsker til den bevidste forbruger!

Nu er vi der næsten – og vi kan se frem til at læne os tilbage og nyde julen og alle gaverne. Og apropos gaver, som vi i år forventes at bruge ekstra meget på ifølge prognoser fra Dansk Erhverv (11 mia. kr.), så har vi stillet os selv spørgsmålet: ”hvad giver man til den bevidste forbruger, som både går op i design, bæredygtighed og cirkulær økonomi?”

Vi har kigget rundt i vores netværk - både i Danmark, men også været udenfor de danske grænser. Der er endnu ikke så mange muligheder, men mon ikke, vi kan ændre det – så udvalget er større næste år? Det tror vi på! 

Her er vores 7 anbefalinger – som vi har samlet op fra både danske og internationale kilder – når der altså stadig skal være gaver under juletræet:

Adidas Parley sneakers

Adidas har lavet et samarbejde med Parley og har en målsætning om ikke at bruge ny plastik i deres produktion på sigt. 

Parley er en organisation, som ønsker at forhindre mikroplast i havene og har derfor udviklet et materiale af plast fra havene - Parley Ocean Plastic™. Adidas og Parley har lavet sneakers og badetøj lavet af materialet. De kan købes direkte hos Adidas.

Kompost Affaldsspand

Dit organiske affald har værdi – og med denne elegante designede kompost spand kan du give tilbage til jorden! 

Den er lavet af bionedbrydeligt og høj kvalitet bambus fiber (og kan vaskes i opvaskemaskine) – og ved hjælp af en tyk carbon filter lugter selv din affald frisk. Så flot og kompakt at den kan stå fremme i køkkenet! 

Kan købes på MoMa Store ($ 45,00) 

Dopper vandflaske

Dopper vandflasken er et Cradle-to-Cradle certificeret design, tænkt som en flaske og en kop i eet - der nemt kan vaskes i vaskemaskine og derfor bruges igen og igen. Den er designet udfra en cirkulær tankegang om, at vi skal minimere forbrug af engangsflasker og at flasken kan repareres, hvis én af delene skal erstattes.

Findes på www.dopper.com - kan købes her i Danmark! 

Bogen ”Bæredygtig Global Udvikling” 

Vi kan varmt anbefale at sætte sig ind i FN´s 17 Sustainable Goals, som vi alle har en rolle i at imødekomme. 

”Bogen er den første i Danmark, som diskuterer verdensmålene og hvorfor de er vigtige både i Danmark og i verden. Bogen er skrevet af Danmarks førende eksperter på de forskellige områder, som verdensmålene handler om, og redigeret af professor Steen Hildebrandt. Formanden for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft, har skrevet bogens forord. Bogen er et uundværligt opslagsværk for mennesker, organisationer og virksomheder, der i de kommende år vil interessere sig for og arbejde med verdensmålene"

Kan købes online i Danmark. Køb den som e-book og spar papiret! 

Rothys Shoes 

Et ret cool amerikansk sko mærke, som er lavet af genbrugs flasker. Plasten laves til granulat, som laves om til garn. På en 3D printer syes så sko med forskellige mønstre  – og så er de både stylish og praktiske. 

www.rothys.com 

T-shirts og tøj til mænd 

Et dansk brand til mænd med internationalt fokus. De producerer et PET polyester af genbrugsflasker og t-shirts i ”organic cotton GOTS”.  

www.knowledgecottonapparel.com

Cover til iPhone - lavet af bio-materialer 

Den kan smides i din kompost-affaldsspand (se ovenfor) og nedbrydes, når du ikke bruger den mere. Eller du kan sende den ind og få rabat på næste køb. Bemærk dog, at det er et canadisk brand. 

"Pela's iPhone case is made with a unique blend of BPA-free, plant-based biopolymers mixed with annually renewable flax shive. We guarantee our cases will only breakdown in a composting environment." Køb den her.

  

Vi hører meget gerne, hvad I har opdaget derude af lækkert ”cirkulært design” - så ligger vi det ”derud”. Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan man eventuelt kan holde en mere bæredygtig jul - eller hvis du vil vide mere om cirkulær økonomi og forretning generelt, så er du velkommn til at kontakte mig på anette@ilab.dk.  

GOD JUL TIL JER ALLE!