Blog

Kom og leg med vores penge

Forfatter: 
admin
Category: 
ILab Notes


Innovation Lab samarbejder med CFIR, IBM, Cellpoint Mobile, Nets, CBS, Føtex og Danske Bank om at udvikle og afprøve teknologiske løsninger til kontantløs betaling. Visionen er, at få pengene til at forsvinde mellem hænderne på os og gøre Danmark til det første kontantløse samfund i verden.


De teknologiske muligheder for at erstatte kontanterne er mange – spørgsmålet er, hvilke der kommer til at vinde brugernes gunst og hvorfor. Her er en oversigt over de teknologier, der i øjeblikket anses som værdige efterfølgere til kontanterne:


SMS betaling

Betaling via SMS på mobiltelefonen – beløbet faktureres over mobiltelefonregningen. Danske brugere kender allerede fænomenet fra DSB Mobilbilletter. Desuden kan man stille behovet for en hotdog og en cociobajer med SMS-betaling, hvis man skulle komme forbi pølsevognen i Kødbyen i København.


NFC

Near Field Communication er en række trådløse kommunkationsteknologier, som kan overføre data på en afstand under 4 centimeter. NFC bruges allerede til betalingsløsninger i kort og på mobiltelefoner rundt om i verden – Japan og Korea har i nogle år brugt teknologien og i London Underground kan man betale sin billet med Oyster Card, som indeholder NFC. Nokia har for nylig meldt ud, at de satser på NFC, og alle deres smartphones vil indeholde NFC-teknologi fra 2011.


Barcodes

Barcodes er en samlebetegnelse for optisk læsbare repræsentationer af data. Vi kender dem fra stregkoden i supermarkedet, men der findes mange andre varianter. En barcode kan også fungere som genvej for mobiltelefonen, der scanner koden, og linkes til et sted på nettet.


QR-kode

Én af de mange varianter af barcodes er QR-koden. I Danmark vil vi se flere og flere produktemballager med QR-koder, så brugeren blandt andet selv kan hente oplysninger om varerne på nettet og i nogle tilfælde også dele erfaringer med andre brugere. I USA er QR-koder for længst blevet standard på forbrugsprodukter.


Biometri

Biometri er en lang række metoder til identifikation af personer baseret på unikke kropslige eller adfærdsmæssige karakteristika. Vi kender allerede biometri fra fingeraftryk og DNA-prøver, men blandt de mindre kendte metoder finder man ansigts- og håndgenkendelse baseret på geometri, iris-scanninger og sågar genkendelse af menneskers individuelle kropsduft og ånde. Måske vil man en dag puste på dankortautomaten i stedet for at taste pinkoden!


I løbet af 2011 og 2012 vil 1000 personer i alle aldre og fra alle dele af samfundet komme på besøg i eksperimentariet i Ballerup, så vi får en bred og dækkende indsigt i, hvordan brugerne forholder sig til betalingsløsningerne.


Vi håber, at du og din familie eller eventuelt din virksomhed vil deltage. Skulle du ikke allerede være en haj til at bruge de mest avancerede teknologier, er vi der for at vejlede dig, og pointen med undersøgelsen er netop at finde ud af, hvordan alle de forskellige typer brugere i Danmark oplever de nye muligheder.

Forløbet tager ca. 1-1,5 time og der bliver budt på forfriskninger undervejs. Eksperimentariets beliggenhed er: Nets Danmark A/S, Lautrupbjerg 10, 2750 Ballerup.


Er du interesseret i at deltage eller har du kommentarer eller spørgsmål til projektet ring til Innovation Lab på 2442 0988 eller skriv til penge@ilab.dk.


Børsen: Betal indkøbene med mobilen


Ingenøren: Ekspert til læserne - Kommende betalingstegnologier: Kundernes ønsker er vigtigst


P1 Morgen: En verden uden kontanter


Finansforbundet: CFIR tester mobilbetalinger