blog

  • open source cirkulær økonomi

Open design og open manufacturing - et skridt i den rigtige, cirkulære retning

Forfatter: 
Anette Priess
Category: 
ILab Notes
Hvordan “maker-miljøer”, 3D printing og nye, cirkulære forretningsmodeller drastisk kan ændre spillereglerne for de eksisterende produktionsvirksomheder.

Forleden blev jeg inviteret til at møde Opendesk og designer David Steiner. Opendesk er et London-baseret firma, som radikalt har gentænkt, hvordan man designer, producerer og sælger design-møbler med lokal forankring i et globalt marked. Design- og produktionsprocessen er markant anderledes i forhold til en traditionel møbelproducents - Opendesk har dels elimineret hele produktionen og outsourcet den til lokale producenter, og dels givet alle adgang til deres designs. Deraf navnet Opendesk. 

I dag er Opendesk en design-virksomhed i London - men oprindeligt var de faktisk en arkitekt-virksomhed. Historien lyder, at virksomheden en dag fik de en opgave, hvor de også skulle indrette selve kontorerne for en stor kunde – blot lå det ene kontor i London og det andet i New York. Man tegnede derfor møblerne (CAD modeller), så de kunne produceres på en CNC maskine – uanset geografien. Dette initierede idéen om at udfordre den eksisterende måde at designe, producere, distribuere og sælge møbler på og dermed gøre værdikæden så effektiv som mulig uden fordyrende mellemled mellem designer, producent og kunde. Modellen for Opendesk er kort beskrevet, at der findes et design, som kan downloades og produceres hos en lokal producent (Maker). Denne Maker sætter prisen, ligesom designeren får royalty  og Opendesk får en andel af handlen. Kunden vælger selv sin lokale ”Maker” og kan ofte også indhente flere tilbud (ups…der er ingen lokal Maker endnu i Danmark).  

I dag producerer Opendesk kun i krydsfiner - men ifølge designer David Steiner, som i øvrigt er bror til ejeren, kigger de også på nye materialer. Med et cirkulært design-mindset, er de opmærksomme på både biobaserede- og genbrugsmaterialer. Der mangler dog stadig både kvantitet og standarder for at bruge genbrugsmaterialer, hvilket er en af de store udfordringer, vi ser i dag og et område, hvor der stadig bør udvikles nye standarder for materialer (Blockchain bliver i øvrigt en af de vigtigste teknologier til at gennemføre dette). Når genbrugsmaterialer vinder indpas som standardvarer, vil det være muligt at begynde at bruge disse. Der findes allerede biobaserede materialer, som er egnet til 3D print, som f.eks. biobaseret plast som PLA (polylactid acid) – måske er det i den retning, man skal kigge først.

Det er jo interessant at tænke, at vi forbrugere kan komme tættere på designprocessen - men også på selve produktionsstedet - og dermed spare transportomkostningerne og reducere CO2 udslippet markant. Heldigvis findes der efterhånden en række virksomheder, der kører efter samme bæredygtige tankegang som Opendesk - et eksempel er UNMADE, som leverer bæredygtigt og smukt designet tøj, der udfordrer den traditionelle model inden for tekstilproduktion. UNMADE det muligt for kunderne at designe deres eget mønster på det tøj de ønsker at købe og derefter få det produceret lokalt; et perfekt eksempel på, hvordan en virksomhed kan kombinere personalisering med hurtig produktion - ting der normalt ikke hører sammen. Endelig er der Obrary - endnu en succesfuld open-source platform, som minder meget om Opendesk, men med et lidt mere varieret udvalg.

Fremtidens cykel - et bæredygtigt alternativ

Lad os tænke en dag ind i fremtiden, hvor du skal købe en ny cykel!  Her går du online – måske via Amazon – og vælger kategorien ”design cykler”. Du vælger derefter et mærke i den priskategori og funktionalitet, som du søger, og har selv mulighed for at vælge finish-design på cyklen. Den kan f.eks. laves med et særligt kunstnerisk udtryk på stellet, som man kan uploade - det er egentlig designet af en virksomhed i USA, men vi vælger en ”lokal Maker” med en 3D printer af de større -  og i løbet af kort tid, kan du hente stel og dele til cykel hos den lokale Maker. Og hvis vi skal give det en endnu mere cirkulær økonomisk vinkel, så kunne det jo være, at man en dag også kan bruge sit eget affald til at producere vores nye cykel. Der findes i dag allerede cykler lavet af genbrugsmaterialer, så hvorfor skulle de ikke også kunne 3D printes? Alt er muligt - hvis man tør løfte blikket fra tastaturet og kigge ud i verden. Innovationen sker ”overalt” - de cirkulære business models er fantastiske drivers, og de digitale teknologier gør alt muligt. 

Bliv inspireret og få ny viden  og indsigt - Book et foredrag her eller få en rapport "Cirkel analyse" om mulighederne i jeres branche ved at kontakte mig på anette@ilab.dk