Blog

Strategisk Happiness 3/5

Forfatter: 
admin
Category: 
Lab Confidential

Happiness udgør en væsentlig del af DNAen hos den moderne virksomhed – og det med rigtig god grund! Nyeste forskning fra nogle af verdens mest anerkendte universiteter, Stanford og Harvard University, viser nemlig direkte sammenhæng mellem din glæde – og din evne til at være produktiv, kreativ, innovativ - og flere andre parametre der direkte skubber din bundlinje i den rigtige retning.


En af de mange ekstremt positive effekter ved at være glad er den kemiske cocktail, din hjerne mixer – i dette stadie udskiller du nemlig serotonin og endorfin. Begge disse stoffer virker som modgift over for stress og nervøsitet – og har i videnskabelige tests kunne påvise at fjerne fysiske tegn på stress som forhøjet blodtryk, svedige håndflader og højt hjerteslag.

I et forsøg blev de 80 deltagende personer prikket på skulderen, wiret op, så man kunne måle de fysiske udsving og fik beskeden ”SÅ, nu har du 5 minutter til at forberede dig på en videooptagelse, vi laver af dig. Du skal fortælle om, hvordan din virksomhed kommer over den største udfordring, I har i tiden. Og, nårh ja – den bliver vist til din chef, den nærmeste ledelse og ALLE medarbejderne i virksomheden”.

Det kan nok være, at stress-symptomerne gik i gang under forberedelsen hos deltagerne. Inden videofilmningen skulle alle se et videoklip på 2 minutter og man delte de 80 personer op i to. Den ene gruppe skulle se en glad og sjov video – den anden gruppe skulle se en voldelig og trist video – og så skulle de filmes med deres præsentation.

Fordi man havde sat måleudstyr (puls, blodtryk og fugt i håndfladerne) på alle, var man i stand til at se to vidt forskellige temperamenter under videooptagelsen. Den gruppe der havde set de triste og voldelige videoer, var først blevet nervøse og stressede – altså havde de forhøjet puls, blodtryk og svedige hænder – og efter at have set den voldelige video var der ingen tegn på bedring, og de beholdte denne tilstand under videooptagelsen. Den anden gruppe, der skulle se de glade og sjove videoer, havde derimod udskilt en så stærk hjernekemisk blanding, at det næsten havde neutraliseret stresssymptomerne. De havde kun ganske lidt forhøjet puls, blodtryk og ingen sved i håndfladerne, da videofilmen blev taget.


De mange videoer blev vist kun vist under fredagsbaren i virksomhederne – og hele forsøget var selvfølgelig fiktivt for at måle kroppens stressreaktion og stress-mod-reaktion ved glæde, og DET påviste forsøget jo glimrende. Rådene på bagkant er jo helt klare – find din egen happiness-strategi, som du kan bruge i stressede situationer. Det kan være alt fra en sjov video til billeder med ferieminder til en rask gåtur - bare du ved, du kan hive dit happiness-tool frem, når du bliver stresset og har behov for en dosis modgift.


Mit hemmelige tool må være denne Youtube-video.