Blog

Zoom ind på Zoologisk have

Forfatter: 
admin
Category: 
ILab Notes


Anders Sahl Hansen, projektleder på Innovation Lab BioMeme, er netop vendt hjem fra International Industrial Convention on Biomimetics 2011 i Berlin, hvor forskningsprojekter og produkter blev præsenteret og diskuteret.


En vigtig tendens på konferencen, var det øgede fokus på processen. Hvordan kommer man fra ingeniørens udfordring til en natur-inspireret løsning (top-down) eller omvendt hvordan kobles naturens geniale løsninger med en kommerciel applikation (bottom-up). Flere virksomheder og universiteter arbejder ud fra en generisk proces, der kan tilpasses projekttypen og processen forbedres derved løbende. En anden vigtig tendens var, at man nu ser flere virksomheder samarbejde med universiteter for at lære, hvorledes naturen gennem 3,8 mia. år har perfektioneret de eksisterende arter vha. evolutionær optimering fremfor udelukkende at se på den eksisterende løsning. Eksempelvis samarbejder Mercedes Benz, efter successen med Bionic Car, hvis design bygger på kuffertfiskens aerodynamiske principper (se billede), med Stuttsgarts universitet om at danne design-muligheder der er optimeret på aerodynamik og strukturer inspireret af evolution. Et projekt tilknyttet en stor grad af hemmelighedskræmmeri, så der kan desværre ikke bringes billeder herfra.


Det vækker selv sagt genlyd ude i verden når industri-giganter som Mercedes Benz, Fischer, og andre med stor succes bruger biomimetik i deres produktudvikling… Bare ikke i Danmark. Her er indsatsen spredt og selvhjulpen på trods af stor fokus på innovation som hovedkatalysator for vækst i fremtiden. I Silicon Valley, der fungerer som et pejlemærke for innovation, ses i øjeblikket en tendens til at BIO erstatter ’i’ og ’e’ som start ups væsentligste præfix.


Vigtigheden af en tværfaglig og branche-trandenscerende organisation som tyske BioKon blev understreget af både universiteter og industrien. BioKon arbejder som sparringspartnere men også som professionel giftekniv mellem de to parter når behov og viden matcher. I UK hedder organisationen BioNis, men arbejder ud fra samme principper. Det er på tide at Danmark tager skridtet som vores naboer mod vest og syd har gjort og skaber en samlet indsats, der kan iscenesætte dansk grundforskning i et forretningsmæssigt perspektiv


Innovation Lab BioMeme præsenterer til april sine projekter for bl.a. IDEO, NIKE, Procter & Gamble, Google, NASA, WD40, og en række andre virksomheder på konferencen 2011 Biomimicry Conference i og arrangeret af San Diego Zoo. En unik mulighed for at sparre med idé- og produktudviklings-industriens giganter.


Læs mere til april...