case

IP FIREFIGHTER

Product Category: 
Projekter
Forfatter: 
nicolai
Den intelligente brandmandsdragt

Det er heldigvis de færreste mennesker, der frivilligt træder ind i et åbent flammehav eller et røgfyldt rum uden den fjerneste sigtbarhed

Alene tanken om det får pulsen godt op hos de fleste, og mærker man efter, kan man næste fornemme skjortekraven blive fugtig, fordi man i sin indlevelse mærker nervøsiteten og dens faste følgesvend, svedeturen. Og mon ikke det er noget, selv den mest hårdføre brandmand har indgående kendskab til?

Menneskekroppen kan reagere voldsomt og uhensigtsmæssigt i pressede, stressede situationer. Og når situationen pr. definition er livsfarlig, så spiller en lang række endnu mere skræmmende parametre ind. Hvordan håndterer en brandchef fx det overordnede ansvar, når han sender sine mænd i flammerne? Hvis man nu i detaljen var bekendt med den enkelte brandmands fysiske tilstand og kendte til, hvor denne befandt derinde, og hvor mange iltflasker der er tilbage, mon så ikke at chefens puls falder eksponentielt med at sikkerheden for brandmændene øges?

Det var i hvert fald et af de væsentligste incitamenter til at starte projektet om den intelligente brandmandsdragt op. Innovation Lab indledte, bl.a. sammen med Falck, Alexandra Instituttet og Århus og Københavns brandvæsener, projektet IP Firefighter. Idéer blev til koncepter, de ideelle teknologiplatforme blev indkredset og ved udgangen af forløbet stod projektkonsortiet med en fuldt funktionel prototype - den intelligente brandmandsdragt.

Med udseende som enhver anden branddragt, men i stand til at positionsbestemme hver enkel brandmands færden i røg og flammer og til via internettet at indberette detaljeret information om brandmandens puls og kropstemperatur. Og chefen kan oven i købet kalde sine mænd ud i den sikre virkelighed igen, når den sidste iltflaske er ved at være brugt. Kort fortalt er dragten et teknologisk livreddende vidunder – så meget et vidunder, at prototypen i dag ikke længere er en prototype, da det velrenommerede danske firma, VIKING, satte dragten i produktion i deres VIKING-LIFE-serie i april 2007.