Case

  • Billedkreditering: Image By Mir

Turismeudvikling - Ilulissat Isfjordscenter

Forfatter: 
jarle
Category: 
Projekter
Ilulissat Isfjordscenter feasibility studie, konceptudvikling og oplevelsesdesign

Case: Nyt formidlingscenter i Ilulissat 

Et nyt formidlingscenter i Ilulissat skal styrke turismeudviklingen i området og formidle det spektakulære områdes historie, udvikling og betydning. Innovation Lab var initiativtager til og afsender på både konceptudvikling og oplevelsesdesign ift Ilulissat Icefjord Stations kommende turismeattraktion.

Ilulissat – et område med store potentialer

Iulissat ligger på Grønlands vestkyst ved Diskobugten, 250 km nord for polarcirklen. Området omkring byen - Isfjorden - er et spektakulært sted, hvor verdens klimaforandringer udspiller sig for fuld udblæsning, og hvor besøgende har mulighed for at opleve en af de mest aktive og kælvende gletchere i verden på tætteste hold. I 2004 blev området optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Ilulissat er Grønlands primære turistby, og området omkring byen besøges af internationale klimadebattører, forskere, statsledere og mange flere årligt. Innovation Lab var med til at skabe et unikt og visionært formidlingskoncept, der fortæller områdets historie med respekt for naturens vilde kræfter.

Den rå og smukke natur, der omslutter nye formidlingscenter i Ilulissat, er bjergtagende (billedkreditering, Kate Bum)
Den rå og smukke natur, der omslutter nye formidlingscenter i Ilulissat, er bjergtagende (billedkreditering: Kate Bum)

Proces

Opgaven var at skabe et ankomststed, et formidlende univers og et mødested under ét samlet tag - for både lokale borgere og den brede variation af turister. Igennem et intensivt kulturstudie klarlagde vi de unikke styrker, som området besidder. Studiet indeholdt bla. en dybdegående analyse af, i hvor høj grad etableringen af et isfjordscenter, rummede potentiale i forhold til at videreudvikle isfjorden og Illulissat som turistdestination. 

Kulturstudiet blev efterfølgende fulgt op af en praktisk konceptudvikling, herunder feasibility og regnskab for projektet og det færdige resultat; hvordan ville indtægterne fordele sig, og hvordan ville formidlingscenteret bidrage til den generelle udvikling af Ilulissat i fremtiden.  

Studie, analyse, feasibility og regnskab blev sammenfattet i et udførligt konceptkatalog klar til realisering.

Som ”en sneugles flugt gennem landskabet” – tanken er, at bygningen skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt (Billedkreditering: Image by Mir)
Som ”en sneugles flugt gennem landskabet” – tanken er, at bygningen skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt (billedkreditering: Image by Mir)

Mere info?

Med baggrund i vores indsigt og erfaringer fra vores arbejde med Ilulissat Isfjordcenter, har vi efterfølgende arbejdet med flere lignende tiltag – vi har bl.a. været med til at lave konceptudviklingen bag oplevelsesparken KRAFT Fremtidens turistattraktion, med naturen som omdrejningspunkt. Vil vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at realisere dine oplevelsesprojekter? Kontakt mig for en uformel snak om de mange muligheder, eller for at få indsigt i, hvilke digitale og analoge redskaber, der fungerer i fremtidens oplevelser. 

Resultat

Med baggrund i Innovation Labs analyser og konceptkatalog, samt efterfølgende fondssøgning faciliteret af Innovation Lab, blev det 116 mio. kr. store projekt for nyligt støttet af Realdania Fonden med 83 mio. kr., og er dermed på vej til at blive er realitet. Der kommer således et visionært byggeri med respekt for det særlige UNESCO-beskyttede naturområde på lokationen. Bygningen vil blive en enkel, vredet struktur, der ligger som et vingefang i landskabet. Dorte Mandrup Arkitekter, firmaet bag den endelige bygning, beskriver deres inspiration bag bygningen som værende ”en sneugles flugt gennem landskabet” – tanken er, at huset skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt.

Det forventes, at 25.000 gæster vil besøge det nye center hvert år.